RS: Osiguranje vozila jeftinije za 10 %

azorsOsiguranje vozila u Republici Srpskoj će ubuduće biti jeftinija za deset odsto, rezultat je današnje odluke Upravnog odbora Agencije za osiguranje RS o izmjeni zajedničke tarife premija.

 

UO Agencije danas je, na prijedlog direktora Agencije Slavena Dujakovića, usvojio izmjene Odluke o zajedničkoj tarifi premija i cjenovniku za osiguranje od odgovornosti za motorna vozila u RS, čime je cijena u osiguranju od odgovornosti za motorna vozila umanjena za deset odsto, potvrdili su u Agenciji.

“Ovo umanjenje cijena premije osiguranja izvršeno je nakon analiza stručnih službi Agencije, koje su kao rezultat imale zaključak da su stvorene sve tehničke i druge pretpostavke za umanjenje premije”, potvrdili su u Agenciji.

Dodali su da će umanjenje cijena premije u autoosiguranju za deset odsto za posljedicu imati smanjenje obaveza građana i privrednih subjekata po osnovu premije osiguranja pri registraciji vozila.

“Umanjenje ima za cilj i postepenu pripremu društava za liberalizaciju cijena premije u autoosiguranju. Ovim Agencija, kao regulatorno nadzorni organ na tržištu osiguranja RS, djeluje u interesu građana i privrednih suvbjekata RS, jer će obaveze ovih lica pri ugovoranju osiguranja biti manje, a Agencija će se pobrinuti da i dalje obezbijedi stabilnost tržišta osiguranja i nesmetanu i brzu isplatu šteta svim oštećenim licima”, poručili su iz Agencije.

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Milomir Durmić rekao je danas za CAPITAL da vjeruje da je Agencija uradila kvalitetnu analizu i da je shodno tome i donijela ovakvu odluku.

On je istakao da će prihodi društava u ovoj vrsti osiguranja automatski biti smanjeni za deset odsto i da će društva morati tražiti način da za taj iznose smanje i troškove.

„Namjera Agencije vjerovatno je bila i da se osiguravajuća društva pripreme za liberalizaciju, jer imamo iskustva zemalja iz okruženja u kojima su društva sama, nakon stupanja na snagu liberalizacije, smanjila premiju za 30 odsto. Takođe, ova odluka Agencije vjerovatno će doprinijeti i smanjenju prostora za nelegalne popuste“, kazao je Durmić.