RS: Premium Invest osiguranje dobilo dozvolu za rad

PremiumInvestOsiguranjeOsiguravajuće društvo Premium Invest osiguranje, koje su osnovali bivši članovi uprave Aura osiguranja te direktori javnih preduzeća i načelnici u RS, dobilo je dozvolu za rad od Agencije za osiguranje RS.

Direktor Agencije za osiguranje RS Slaven Dujaković rekao je da je novo osiguravajuće društvo na tržištu RS dobilo dozvolu za rad nakon što je ispunilo sve potrebne procedure.

Premium Invest osiguranje je dobilo dozvolu za rad prije petnaestak dana. Što se nas tiče oni su ispunili sve uslove i dobili su odobrenje za rad. Imam informaciju da još čekaju da im se odobri zelena karta i mogu početi sa radom“, rekao je Dujaković.

Direktor Premium Invest osiguranja Bojan Burazor rekao je danas za CAPITAL da je, nakon dobijanja dozvole, krajem avgusta društvo registrovano u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci, čime su ispunjeni svi uslovi za početak poslovanja.

„Društvo će primarno vršiti usluge osiguranja od odgovornosti za motorna vozila, ali pored toga i usluge osiguranja od opšte građanske odgovornosti kao i osiguranje kredita i garancija. U narednom periodu planiramo proširenje djelatnosti na ostale vrste osiguranja, kroz postepen i stabilan rast premije“, istakao je Burazor.

Premium Invest osiguranje ima čak 53 akcionara, a među njima su i brojna imena poznata javnosti.

Akcionari ovog društva, između ostalih, su načelnici Prnjavora i Čelinca Darko Tomaš i Momčilo Zeljković, direktorica i finansijski direktor Elektrokrajine Seka Kuzmanović i Rodoljub Topić, direktor Banjalučke berze Milan Božić, bivši direktor Aura osiguranja Miodrag Čoprka, direktor Centralnog registra za hartije od vrijednosti i član Upravnog odbora Agencije za bankarstvo RS Bratoljub Radulović i brojni drugi.

Osim dobro poznatih imena akcionara, novo društvo izazvalo je pažnju u javnosti i zbog načina na koji je osnovano. Kako je CAPITAL ranije objavio u tekstu „Načelnici i direktori državnih preduzeća RS osnovali osiguravajuće društvo“, inicijatori osnivanja novog društva su bivši članovi uprave Aura osiguranja Saša Vučenović, Miodrag Čoprka, Bojan Burazor i Igor Mišić.

Oni su prethodno, krajem 2016. godine, zajedno sa Aura osiguranjem i još nekoliko fizičkih lica, osnovali Mikrokreditno društvo Credis, a nakon što je došlo do prekida saradnje uprave i vlasnika Aura osiguranja Zorana Tunjića, bivša uprava je uspjela da na svoju stranu pridobije većinu ostalih akcionara Credisa. Nakon toga su donijeli odluku da Credis postane jedan od osnivača Premium Invest osiguranja, čemu se protivila Aura, kao najveći pojedinačni akcionar Credisa.

Optužbe su, nakon osnivanja novog društva, pljuštale sa obje strane, a kako saznajemo Credis i Aura su završili i na sudu.

CAPITAL.ba.