Austrija: VIG-u premija u devet mjeseci porasla 2,9%

vigVIG (Vienna Insurance Group) nastavio je trend rasta u tri kvartala 2018. godine, uz povećanje premije za 2,9 posto na 7,4 milijarde evra, a promet je povećan za 6,4 posto na 352,3 miliona evra.

 

"Ovaj pozitivan razvoj poslovanja čini nas veoma sigurnim u postizanju naših ciljeva za 2018. Nastavljamo sa ciljem da ostvarimo obim premije u iznosu od 9,5 milijardi evra i rezultat prije oporezivanja u rasponu od 450 do 470 miliona evra u 2018. godini. Naš stabilan trend rasta i široka diverzifikacija rizika u zemljama takođe nam daje finansijsku osnovu koja je potrebna da ostanemo "fit" u budućnosti. To također pokazuje A plus rejting sa stabilnim izgledima koji je u trećem kvartalu 2018. godine potvrdio Standard & Poor's za našu solidnu finansijsku poziciju i veliku kapitalnu snagu", rekla je Elisabeth Stadler, generalna direktorica Vienna Insurance Group.

Grupa je zabilježila rast premije 2,9 posto na oko 7,4 milijarde evra u prva tri kvartala 2018. godine. Kada se prilagode pojedini premijski proizvodi, premije su porasle za 5,4 posto. S izuzetkom pojedinačnih premija za životno osiguranje, značajan dobitak je ponovo zabilježen u svim linijama poslovanja. Češka, baltičke države i Mađarska su glavni izvor povećanja premije. VIG je zabilježio dvocifren rast u svim linijama poslovanja u baltičkim zemljama, gdje je ukupna premija porasla za 16,5 posto. Mađarska je takođe zabilježila dvocifren rast (11,2 posto).

U Austriji, Češkoj Republici i preostalom CEE segmentu zabilježen je značajniji porast dobiti u odnosu na prethodnu godinu, između ostalog, u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji i Ukrajini. Povećanje u Mađarskoj od 34,9 posto dalo je veliki doprinos rezultatu Grupe (prije oporezivanja) prvenstveno zbog odsustva otpisa portfolija Bečkog životnog osiguranja u prethodnoj godini. Povećanje od 21,7 posto bugarskih kompanija VIG Group također je značajno doprinijelo povećanju rezultata Grupe.

SEEbiz.eu