SAD: Požari u Kaliforniji će osiguranja koštati 10 milijardi dolara

USAŠtetu od jesenjih šumskih požara u Kaliforniji samo osiguravajuće kuće će platiti više od deset milijardi dolara, ocjenila je njemačka kompanija za reosiguranje Munich Re, koja će također biti pogođena tom štetom u SAD-u.

 

Kabineti nezavisnih stručnjaka procijenio je štetu na između deset i 15 milijardi dolara (od 8,85 do 13,3 milijardi evra), izjavio je novinarima Joachim Wenning, direktor tog njemačkog reosiguravajućeg giganta.

Američka firma RMS je 19. novembra procijenila da je šteta u Kaliforniji deset do 13 milijardi dolara, rekao je Wenning.

Munich Re, čiji je osnovni zadatak da podrži osiguravajuće kuće od rizika, trebao bi im isplatiti nekoliko stotina miliona evra zbog požara, ali ne namjerava da to bude više od pola milijarde evra, dodao je Wenning.

Cilj njemačke kompanije je da stekne i neto dobit između 2,1 do 2,5 milijardi evra ove godine. Munich Re je pod finansijskim pritiskom jer će se zbog američkih sankcija morati povući iz Irana, gdje je prošle godine imao 30 miliona evra zarade od ukupno zarađenih 49,1 milijarde evra.

Beta