SAD: FBI razotkrio gotovo savršenu prevaru osiguranja

USAČovjek optužen za lažiranje vlastite smrti prije sedam godina i koji je time prikupio 2 miliona dolara od životnog osiguranja uhapšen je u najsiromašnijoj zemlji Evrope - Moldaviji i to nakon što je pronađen živ i vraćen u Minnesotu kako bi se suočio s federalnim optužbama.

 

Igor Vorotinov, 54, optužen je 2015. za prevaru, uhapšen je prošle sedmice, a u subotu je prebačen u SAD, saopštio je je američki državni tužilac Erica MacDonald.

Tužioci navode na sudskim dokumentima da je Vorotinov u proljeće 2010. ugovorio polisu životnog osiguranja i odredio svoju suprugu, Irinu Vorotinov, kao primarnog korisnika. Par se rastavio kasnije te godine. Shema se počela raspetljavati 2011. godine kada je policija u Moldaviji bila obaviještena o tijelu na ulazu u selo Cojusna, u centralnoj Moldaviji.

Uz tijelo je pronađen pasoš i ključ hotelske sobe. Tužioci kažu da je Irina Vorotinov putovala u Moldaviju i identificirala tijelo svog bivšeg supruga.

Potom se vratila u SAD s potvrdom o smrti i kremiranim ostacima, te pokupila više od 2 miliona dolara za životno osiguranje od osiguravajuće kuće. Tužioci kažu kako je novac na kraju prebačen njihovom sinu i na račune u Švicarskoj i Moldaviji. Prema sudskim dokumentima, FBI je počeo istraživati nakon što je agent u Minnesoti dobio dojavu u junu 2013. godine od nepoznate osobe u Moldaviji koja je rekla da je Vorotinov lažirao vlastitu smrt. Kasnije te godine, njegov sin, Alkon Vorotinov, vraćao se s putovanja u Moldaviju kada je zaustavljen od strane Carinske i granične polisije u Detroitu. U njegovom su računaru pronađene fotografije njegova oca koje su snimljene te godine, pokazujući jasno da je živ.

U sklopu istrage, urna s pepelom je uklonjena s groblja 2015. godine, a testiranjem je utvrđeno da nije Vorotinov. Irina Vorotinov, 51, izjasnila se krivom i služi trogodišnju zatvorsku kaznu. Alkon Vorotinov, 28, izjasnio se krivim i osuđen je na uslovnu presudu. U trenutku izricanja presude, njegov je advokat rekao da je u ovu prevaru uključen kasnije i da je vjerovao da je njegov otac mrtav više od godinu dana. Star Tribune je objavio da je, nakon što je prvo rekao vlastima da je njegov otac bio žrtva otmice za otkupninu, složio se sarađivati i rekao da njegov otac živi u Moldaviji i Ukrajini pod drugim imenom. Zajedno, Irina i Alkon Vorotinov moraju vratiti više od 2 miliona dolara osiguravajućem društvu. Početak suđenja za Igora Vorotinova zakazan je za sljedeću sedmicu.

osiguranje.hr