RS: Osiguravajuće kuće isplatile 72,8 miliona KM šteta

Republika Srpska flagOsiguravajuće kuće u Republici Srpskoj ostvarile su lani premiju od 214,9 miliona KM, a isplatile 72,8 miliona KM šteta, pokazuju preliminarni podaci Agencije za osiguranje BiH.

 

Isplaćene štete tokom prošle godine veće su za 9,2 miliona KM nego u 2017. godini, a na prvom mjestu je „Dunav osiguranje“ sa 10 miliona KM isplaćene štete, zatim „Atos osiguranje“ sa 9,2 miliona KM, te „Wiener osiguranje“ sa 8,8 miliona KM.

Što se tiče vrsta osiguranja u kojima je zabilježena najveća isplata šteta, i dalje dominiraju isplate šteta za osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila (45,1 milion KM) te osiguranje vozila (9,5 miliona KM).

U preliminarnom godišnjem izvještaju za 2018. godinu, Agencija za osiguranje BiH navodi da su društva za osiguranje u Repubici Srpskoj ostvarila premiju od 214,9 miliona KM što je rast u odnosu na godinu ranije kada je premija iznosila 207,8 miliona KM.

Po visini premije vode „Wiener osiguranje“ sa 30,6 miliona KM, zatim „Drina osiguranje“ sa 23,7 miliona, te „Dunav osiguranje“ sa 23,6 miliona ostvarene premije.

Što se tiče vrsta osiguranja, najviša prmija ostvarena je u osiguranju od autoodgovornosti i to u iznosu od 140,7 miliona KM, te u životnom osiguranju 19,2 miliona KM.

Na tržištu osiguranja po prvi put se našlo i „Premium osiguranje“ koje je ostvarilo premiju od 843.558 KM.

Ovo osiguranje osnovano je lani o čemu je portal CAPITAL pisao u tekstu „Načelnici i direktori državnih preduzeća RS osnovali osiguravajuće društvo!“.

Među 53 akcionara – osnivača „Premium osiguranja“ su i načelnici Prnjavora i Čelinca Darko Tomaš i Momčilo Zeljković, bivša direktorica „Elektrokrajine“ Seka Kuzmanović, direktor Banjalučke berze Milan Božić, bivši direktor „Aura osiguranja“ Miodrag Čoprka…

Ovo osiguranje lani je isplatilo štete od 1.701 KM.

capital.ba